Jo també vull fer millors fotografies!

Les millors fotografies es prenen mirant amb llibertat ...


Aquí teniu uns petits consells bàsics, que també ens ajudaran a fer millors fotos, i que de vegades oblidem amb facilitat.

Conèixer i dominar el funcionament de la càmera. És la nostra eina indispensable.

Tenir cura de la manera amb què agafem la càmera. Sostenir la càmera fermament amb les dues mans. De vegades, és millor recolzar-se en alguna cosa. Prémer el disparador amb suavitat per evitar moure la càmera i perdre nitidesa a la imatge.

Dedicar temps a observar i seleccionar l'enquadrament. Cuidar els detalls de les vores del visor, fugir de les presses. Experimentar amb formats, horitzontal / vertical.
Treballar amb la màxima resolució que permeti la càmera. Això ens permet futurs re-enquadraments.
Apropar-se. Recordeu que el millor "zoom" són els peus.
Evitar el zoom digital.
Enfocar amb precisió el tema principal.
No sobrepassar la distància mínima d'enfocament de l'objectiu. Per aproximacions extremes utilitzar funcions o objectius macro.
Hem de buscar imatges que despertin l'atenció i mostrin una sola idea, evitant elements que no aportin "valor" a la imatge. En fotografia creativa, el "valor" és molt divers com, per exemple, una textura.
"Compondre és crear". Conèixer les regles bàsiques de composició, sense renunciar mai a l'estil propi.
El nostre ull observa un ampli espai gairebé il·limitat. Quan volem fer una fotografia, l'enquadrament està fitat per quatre costats perfectament definits. Per tant, cal triar el que es vol incloure o no en la nostra composició, és a dir, dins del nostre fotograma. Fer diverses preses des de diferents angles per trobar l'enquadrament més interessant o adequat.
No aplicar talls per les articulacions (genolls, turmells, cintura). També hem d'evitar els talls de caps i peus, exceptuant primeríssims plans o criteris expressos de composició.
En els paisatges, incloure motius / objectes en primer pla per emmarcar l'escena, crear perspectiva i referenciar la magnitud de l'espai representat.
Comprovar el valor ISO (índexs alts imprimeixen excessiu soroll a la imatge) abans de realitzar una presa.
Procureu posar-vos d'esquena a les fonts de llum.
La llum. La millor llum del dia la trobarem en les primeres hores del matí i les últimes de la tarda. Evitar la llum del migdia. Els dies coberts / ennuvolats proporcionen una llum difusa ideal per a retrats i paisatges.
Utilitzar parasol o la mà (vigilant que quedi fora de focus) per evitar que els raigs del sol penetrin lateralment l'objectiu.
Ser conscient de les limitacions del flaix de la càmera.
Fer ús de la Compensació d'Exposició per aconseguir mesures correctes i evitar excés d'Altes Llums.
Imprescindible trípode en distàncies focals molt llargues o velocitats baixes (inferiors a 1 / 60 sg). En el cas d'utilitzar zoom, posar com a velocitat mínima l'equivalent a la distància focal d'aquest.
Veure i estudiar les obres de mestres de la fotografia a través de revistes o llibres especialitzats (biblioteques), museus, internet i exposicions. Preguntar-se: Per què m'agrada o atrau aquesta imatge?
Demaneu l’opinió a persones que us mereixin respecte i feu cas de les seves valoracions. Accepteu les crítiques si el que voleu és superar-vos.
Una foto no s’ha d’explicar. Una bona foto arriba directament a l’espectador. 

Com bé sabem, les regles, en aquest cas consells, també estan fetes per saltar-se-les. Sobretot pel que fa a la creativitat. Una bona fórmula de treball podria ser:


"Sentit i sensibilitat" a dojo, enquadrar, enfocar, exposar, practicar i gaudir. Practicar molt i gaudir molt...